Film / Films

Gru hangt freeze ray aan de wilgen

recensie: Despicable Me 2

Gru is terug in een nieuw avontuur. Een iets minder origineel avontuur, maar desondanks niet minder vermakelijk dan het origineel.

Gru (Steve Carrell) leidt samen met zijn drie meiden Agnes, Edith en Margo een teruggetrokken bestaan. Het huis is nog altijd zwart en Gru’s monsterlijke vervoersmiddel staat op de oprit, maar het stelen van hemellichamen of wereldwonderen zit er niet meer in. Gru’s stenen, sadistische hart werd in Despicable Me door Agnes verguld en het klopt nu louter voor zijn drie meiden. Er is een hecht gezinnetje ontstaan, waar ook Dr. Nefario (Russell Brand) en de Minions deel van uit maken.

PX-41

~

Gru’s vredige bestaan wordt echter verstoord door de Anti Villain League (AVL). Die hebben namelijk een nieuwe schurk op het oog, die middels elixer PX-41 elk levend wezen in een paarse moordmachine kan omtoveren. De AVL wil Gru graag recruteren om de boef te vangen – Gru weet immers als geen ander hoe een verdorven schurkenbrein werkt.

Nieuweling Lucy (Kristen Wiig) wordt ingezet om Gru letterlijk aan boord van de ALV te krijgen. Als personage heeft Lucy een meerwaarde binnen het scala van kleurrijke karakters en zorgt voor een extra komisch element. De timing van Kristen Wiig, een van de grappigste actrices van Hollywood, is perfect. Verder zijn uiteraard de Minions terug en leuker dan ooit. Met hun brillen en de blauwe overalls om hun gele lichaampjes halen ze allerlei ongein uit. Leukere sidekicks dan deze goudgele rakkers zijn zeldzaam.

Van superschurk naar liefhebbende vader

Maar Despicable Me 2 heeft ook minpunten. Minder sterk is bijvoorbeeld het feit dat Gru niet meer zo kwaadaardig is als voorheen. De meiden maken hem soft, terwijl juist zijn onsubtiele sadisme zo grappig was. Het is niet helemaal verdwenen, maar om Gru willens en wetens de wereld te zien redden lijkt tegen de natuur in te gaan van de superschurk uit Despicable Me.

~

Verder is de antagonist, El Macho (Benjamin Bratt), veel minder goed uitgewerkt dan Vector, wiens arrogantie en vreemde viswapens het personage helemaal af maakten. El Macho wordt slechts gedefinieerd door een voorliefde voor haaien, explosieven en de kleur paars. De 3D tenslotte is alleen in een korte achtervolging indrukwekkend en bij de bubbels in de aftiteling. En was het nu echt nodig om de miljoenste persiflage op The Matrix in deze film te stoppen?

De veranderingen in Gru’s karakter zijn ook bepalend geweest voor het verhaal. De nadruk ligt minder op Gru en zijn tegenstanders en meer op Gru’s gezin, zijn zoektocht naar liefde en de relatie tussen Lucy en Gru. Hiermee wordt sterk afgeweken van het succesvolle concept van superschurk als held, want de hoofdrol is niet meer weggelegd voor een charismatische slechterik, maar voor een goede vader. Ironisch genoeg is Gru’s verderfelijke meesterplan om Vectors fort binnen te dringen de reden dat deze film minder geslaagd is dan zijn voorganger.