Film / Films

De machtsgreep van een kok

recensie: Estômago. A Gastronomic Story

Op een dag kreeg regisseur Marcos Jorge van schrijver Lusa Silvestre enkele van diens ongepubliceerde korte verhalen toegezonden, die allemaal rond eten draaiden. Het verhaal getiteld Presos pelo estômago, (Gevangen door de maag) over een man die in de gevangenis het respect van zijn celgenoten verdient door voor hen te koken, beviel hem onmiddellijk. Maar het verhaal was te kort om er een scenario voor een lange speelfilm van te maken en daarom verzonnen ze samen een tweede verhaallijn. Het resultaat van die samenwerking is een heerlijke fabel over macht, seks en vooral eten.

~

João Miguel zet overtuigend de overgang neer van nederig naar ambitieus, naïef naar alwetend, afwachtend naar assertief. Hij is moeilijk te doorgronden en dat maakt het kijken naar zijn darwinistische tocht tot een fascinerende ervaring. Marcos Jorge laat zien dat het succes dat Nonato behaalt zijn tol eist: Nonato werkt zich dankzij zijn kookkunsten op in de rangorde, maar dat gaat wel ten koste van zijn menszijn. In die zin is het onderwerp slechts een willekeurig gekozen metafoor voor de keerzijde die het behalen van (maatschappelijk) succes ook kan hebben. Dat weerhoudt Jorge er niet van een dik tapijt van cinefiele verwijzingen te weven. Uiteraard naar andere films over eten (zoals Tampopo, Bella Martha, Babette’s Feast en La Grande Bouffe), maar via Iria ook naar de vrouwen in de films van Fellini, en met de muziek naar het werk van Sergio Leone en Ennio Morricone. Maar ook zonder deze referenties te herkennen valt er genoeg te ontdekken, en wellicht te leren, in dit filmbuffet.

Reageer op dit artikel