Film / Films

Analyze That

recensie: Analyze That

Een vervolg op een film is meestal geen succes, een enkeling uitgezonderd. Zo ook Analyze That, het vervolg op Analyze This. Was het eerste deel nog grappig en redelijk origineel, in deel twee is dat niet meer het geval.

~

Analyze That borduurt voort op hetzelfde idee van This, zonder ook maar de moeite te nemen om verrassend uit de hoek te komen. Zelfs de grappen komen bekend voor. Daar staat tegenover dat er dit keer wel meer actie in voorkomt. Maar dan moet maffiabaas Paul Vitti (Robert DeNiro) wel eerst de gevangenis uitgeholpen worden…

Ergernis

~

Daar roept hij de hulp van zijn psychiater Dr. Ben Sobel (Billy Crystal) voor in. Vitti is de weg kwijt en zingt voortdurend liedjes uit West Side Story, iets wat overigens wel grappig is. Hij wordt vrijgelaten op voorwaarde dat hij door Sobel wordt begeleid en in de gaten wordt gehouden. En laat Sobel hier nou helemaal niet op zitten te wachten, gezien zijn vorige ervaringen met deze patiënt. De FBI weet hem echter zo onder druk te zetten dat hij de maffiabaas meeneemt naar zijn huis. Dit tot grote ergernis van zijn vrouw Laura (Lisa Kudrow), die keer op keer in staat lijkt te zijn om de relatie te verbreken.

Rechte pad

Met de komst van Vitti staat Sobels leven helemaal op zijn kop en niets lijkt meer te lukken. Ook lukt het Vitti zelf niet om op het rechte pad te komen en een normaal baantje te houden. Wel wil hij echt in therapie bij Sobel. Hij verzekert de psychiater dat hij hem niet meer in gevaarlijke complotten zal meeslepen. Sobel wil hem geloven. Maar dan raakt hij samen met Vitti ineens betrokken bij het overvallen van een goudtransport.

Analyze Them

Het is maar goed dat de film slechts anderhalf uur duurt. Het is precies lang genoeg om de film als “vermakelijk” te betitelen dankzij de actiescènes tijdens de film, al zakt de spanningsboog zo hier en daar wel een paar keer in. Billy Crystal en Robert DeNiro zijn wel weer aan elkaar gewaagd, maar laten we in ieder geval hopen dat er niemand op het idee komt er een trilogie van te maken, want de vraag is of er nog iemand zit te wachten op een Analyze Them

Reageer op dit artikel