Film / Films

Belazerd door je vrouw

recensie: The Green Hat (Lu mao zi)

De groene pet ophebben is een Chinese uitdrukking voor belazerd worden door je vrouw, wat het thema vormt van deze wonderbaarlijke krachttoer over penisnijd en ontrouw. Te profaan om in eigen land uitgebracht te worden, te curieus voor een groot westers publiek: de eigenzinnige Chinese film The Green Hat is gezegend met een gedurfde uitbreng door de Nederlandse distributeur Bright Angel.

~

De film begint zeer energiek met een drietal vrienden dat een bank berooft en de benen neemt. Als de vlucht voor één van hen foutgaat, doet een nieuwe hoofdpersoon zijn entree: een seksueel gefrustreerde politieinspecteur. Deze toegewijde diender, vader en echtgenoot heeft te kampen heeft met vroegtijdige zaadlozing, waardoor zijn weinig liefhebbende vrouw haar geluk buiten de deur zoekt. Als ze haar verjaardag liever met een gladde minnaar doorbrengt dan met hem, is voor de dienstklopper de maat vol: een confrontatie met de playboy kan niet uitblijven.

Overmoed

~

De eigenzinnige scenarist Liu schreef eerder de intieme tragikomedie Shower (1999, binnenkort op dvd te koop), een toegankelijke festivalhit. Met zijn regiedebuut naar eigen scenario toont hij zich ambitieuzer: de film opent zelfs met een Tarantino-achtige mededeling dat het hier om de eerste film van Fendou Liu gaat. In zijn eersteling wordt een zorgvuldig opgebouwde verhaallijn na een half uur geheel verlaten. De oorzaak van die opmerkelijke cesuur is volgens de regisseur het feit dat hij eigenlijk een raamvertelling met drie plots voor ogen had, waarvan de laatste het niet gered heeft. Liu heeft echter zoveel in zijn mars dat zulke overmoed de film niet deert.

Zwarte humor

Een spannende misdaadfilm over drie bankrovers wordt dus voortijdig afgekapt, en de kern van de film is eigenlijk het tragikomische relaas van de politieman. Liu vult zijn film met veel seksueel expliciete zwarte humor, maar maakt er ook een overtuigend ironisch drama van. Hij vestigt met verbluffend lange, vakkundig gechoreografeerde scènes de aandacht op de acteurs. Dat zijn toneelspelers en nieuwe gezichten in de Chinese cinema die, met name Zi Xi als de politieman, ijzersterk spelen. De film blijft zodoende bijna twee uur lang tot aan het schitterend cynische einde boeien. Een buitengewoon subversieve en moderne Chinese film zoals je die nog nooit gezien hebt.

Reageer op dit artikel