Film / Films

Bloedige bling bling

recensie: Blood Diamond

Bloeddiamanten zijn diamanten afkomstig uit landen waar gewelddadige regimes de macht hebben. De diamanten of “Bling-Bang” worden gebruikt om de wapens en drugs te financieren, die de macht in stand kunnen houden. De winning, het smokkelen, verkopen en witwassen van de ruwe stenen gebeurt door criminele netwerken die wereldwijd vertakt zijn. Siërra Leone is zo’n voorbeeld. In de jaren negentig raakte het land in een spiraal van geweld, diverse facties vochten om de macht. De burgeroorlog die volgde duurde ruim tien jaar. Een hele generatie kinderen werd geronseld als soldaat, 75.000 mensen werden vermoord, 500.000 sloegen op de vlucht en de helft van de bevolking raakte alles kwijt. Het sadisme van de zwaar bewapende, gedrogeerde tienersoldaten was groot. Ledematen werden bij het minste teken van verzet afgehakt. Vrouwen, kinderen, niemand werd gespaard. Blood Diamond speelt zich af tijdens deze periode.

~

Solomon Vandy (Djimon Hounsou) is een arme visser die zijn gezin probeert te redden als een groep op hol geslagen bewapende tieners in terreinwagens het dorp overvalt. Danny Archer (Leonardo DiCaprio) is een door de wol geverfde Zuid-Afrikaanse huurling die zich op de diamantsmokkel heeft gestort. Met zijn gladde tong en dealtjes kan hij zichzelf aardig bedruipen. Het lot zal deze twee mannen aan elkaar binden op een wel heel bizarre manier.
Archer hoort dat Solomon een bijzondere ‘roze diamant’ in de jungle heeft verstopt. Gefixeerd op de roze steen, die zijn schuld aan ‘de kolonel’ (Arnold Vosloo) kan aflossen, probeert hij Solomon voor zich te winnen door ook hem vrij te kopen. Zonder gene gebruikt Archer ook journaliste Maddy Bowen (Jennifer Connelly) die via hem meer over de illegale handel te weten wil komen. Langzaam echter beseft Archer dat Solomon een andere agenda heeft.

Actie en engagement

De actiescènes zijn moordend realistisch en fantastisch gedraaid. DiCaprio met een Zuid-Afrikaans accent is sterk. In Blood Diamond laat de babyface eindelijk weer eens zien dat hij kan acteren. Een geweldige keuze van regisseur / producer Edward Zwick (Glory, The Last Samurai) is Djimon Hounsou als Solomon. Overtuigend bewijs dat voor kwalitatief amusement niet de geijkte Hollywoodcast nodig is.

~

Er is een onmiskenbare chemie tussen de blanke ‘glossy’ DiCaprio en de zwarte anti-ster Hounsou. Deze laatste draagt de film en zorgt elke keer weer voor de balans tussen actie en engagement. Het goed uitgewerkte script van Charles Leavitt (o.a K-Pax) en Zwick zit vol variatie en sub-plots die gebaseerd zijn op ware gebeurtenissen. Het is een goede mix van Hollywood heroïek en nagespeelde waarheid. Zoals de relatie tussen Archer en Solomon groeit, zo evolueert in Blood Diamond ook de politieke en internationale context.

Sorious Samura

Zwick heeft zijn huiswerk goed gedaan: de adviezen van Sorious Samura, de enige journalist die in 1990 verslag deed vanuit Siërra Leone, zijn onderhuids aanwezig. Samura maakte zelf hierover de documentaire Cry Freetown, die als zeer schokkend werd ervaren in het Westen. Zwicks statement moge duidelijk zijn: natuurlijke bronnen als diamanten, olie, goud, hout of andere grondstoffen zijn voor met name de arme landen van herkomst vaak eerder een vloek dan een zegen. De politieke en humanitaire implicaties worden door de consument hier vaak niet gezien of meegenomen bij aankoop van de producten, maar hebben daar grote gevolgen. De happy ending is dan ook niet realistisch maar doet niet af aan de boodschap. Blood Diamond heeft veel elementen in zich om een groter publiek wakker te schudden. De tragedie van Siërra Leone, een speldenprik op de kaart van Afrika, is dankzij Blood Diamond in elk geval beter te begrijpen.