Boeken / Fictie / Strip

Een Amerikaanse dynastie

recensie: Erik Varekamp en Mick Peet - De Kennedy Files 1

Op 22 november 1963 werd John Fitzgerald Kennedy vermoord in Dallas, waarmee een voortijdig einde kwam aan zijn presidentschap. Het is een moord waar het nodige over geschreven is. Maar het is ook een plotselinge terugval in de droom en het levenswerk van Joseph Kennedy, de vader van John. In 1968 zou Robert Kennedy proberen het succes van zijn broer te herhalen. Maar als verwachte winnaar van de verkiezingen in dat jaar werd ook Bobby vermoord, waarmee de droom van Joseph eindigde.

In de Kennedy Files wordt het verhaal van Joseph verteld. Deel 1 behandeld de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog. Joseph wordt als ambassadeur naar Londen gestuurd, waar hij zijn werk als importeur van whiskey voortzet en probeert een oorlog in Europa te voorkomen. Niet alleen omdat oorlog slecht is voor de handel, maar ook omdat hij eigenlijk wel sympathie heeft voor de politiek van Hitler. In de VS gaat is er immers ook al sprake van maatschappelijke segregatie van verschillende bevolkingsgroepen. Niets nieuws onder de zon dus.

Intrige

De gehele loopbaan van Joseph Kennedy is gericht op het presidentschap. En op het vergaren van fortuin. Dat fortuin wordt ingezet om van het leven te genieten en om de politieke ambities van Kennedy te financieren. Maar Joseph loopt voortdurend tegen problemen op. De houding van het Verenigd Koninkrijk ten opzichte van Hitler bijvoorbeeld. Chamberlain wil dan wel ‘Peace in our time’, maar dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan.

Joseph bedenkt plannen, heeft gesprekken, stuurt mensen aan en werkt zich te pletter om Europa vredig te houden door in feite Hitlers macht te verstevigen. Ondertussen broedt hij op plannen om het presidentschap te bemachtigen, maar besluit dat de tijd daar nog niet rijp voor is. Kennedy is geen populist, tenzij dat zijn doel dichterbij haalt. Hij is een intrigant met duidelijke plan voor hem en zijn familie. En iedereen wordt in de uitvoering van die plannen meegesleept.

Deugniet

In een Amerikaans narratief zou Kennedy neergezet worden als een slimme, gewiekste zakenman die probeert zijn ‘American Dream’ uit te laten komen. Zo zouden De Kennedy Files ook gelezen kunnen worden, met een beetje moeite. Joseph is vooral een corrupte zakenman met een verdachte ideologie die vooral gestuurd wordt door geld verdienen. Met zijn inspanningen heeft hij de loop van de geschiedenis veranderd. Waarschijnlijk niet ten goede.

De Kennedy Files is interessant leesvoer. Het tekent de tijd van vóór de oorlog en de complexe politieke situatie die in die tijd bestaat. Maar het doet dat een beetje van de hak op de tak. Het springt door het leven van Kennedy heen, en verzamelt momenten die van belang zijn. Op die manier is de ontwikkeling door de jaren heen lastig te volgen. Af en toe lijken er hele happen verdwenen te zijn. Het zorgt voor een haperend, stotterend en onregelmatig ritme, wat botst met de tekenstijl, die helder en scherp is. En wat die stijl betreft: verwarring met Agent Orange is niet uitgesloten. Agent Orange en De Kennedy Files zijn overduidelijk door dezelfde tekenaar gemaakt. De pagina-indeling is vergelijkbaar, het kleurgebruik is hetzelfde en de personages zijn op dezelfde manier ontworpen. In dusdanige mate dat Kennedy en Bernard op elkaar lijken.