Kunst / Expo binnenland

Een doodgewoon joods meisje

recensie: Amy Winehouse: A Family Portrait

Geen glitter en glamour, geen ode aan de dode, maar een gewone familiegeschiedenis. Dat is wat de tentoonstelling over Amy Winehouse in het Joods Historisch Museum wil laten zien. De bezoeker krijgt een kijkje in haar privéleven en ziet haar als tiener en jonge vrouw die nog niet is beïnvloed door de enorme media-aandacht en sensatiezucht die haar later fataal werden.

Menigeen zal verrast zijn door het feit dat Amy van joodse afkomst was. Ze groeide op in een typisch Londens joods milieu. Zij en haar broer Alex gingen naar een joodse kleuterschool en bezochten een traditionele joodse basisschool (Cheder), waar zij onderwijs kregen over de basisprincipes van het Jodendom en de Hebreeuwse taal. Ze was bij de bar mitswa van haar broer en het gezin vierde het Joodse Paasfeest (Pesach) en de sabbat. De sabbat begint op vrijdagavond bij zonsondergang en eindigt op zaterdagavond wanneer het donker is. Amy hield hier vooral van om het samenzijn met de familie. Ook was Amy korte tijd lid van de Jewish Lads’and Girls’Brigade. Ze was trots op haar afkomst.

Van haarborstel tot suikerspin

Amy op het balkon van haar grootmoeders appartement. © The Winehouse family

Amy op het balkon van haar grootmoeders appartement. © The Winehouse family

Van jongs af aan vond Amy het leuk om op te treden. Ze stond al op vijfjarige leeftijd met een haarborstel als microfoon voor de spiegel. Dit streven werd door haar familie gestimuleerd, vooral door haar grootmoeder Cynthia. Ze zong veel en componeerde liedjes op haar gitaar. In 2003 verscheen haar debuutalbum Frank. Na dit debuut begon ze met het veranderen van haar uiterlijk. Ze hield van retro voorwerpen en vintage kleding, waarmee ze haar eigen unieke kledingstijl creëerde. Ze liet tattoos zetten en veranderde haar haar in een suikerspinkapsel. Amy had een hechte band met haar grootmoeder Cynthia, die de wortels vormde voor Amy’s stijl. Ze had een tattoo van zichzelf en haar grootmoeder in een vijftigerjaren cartoonstijl op haar rechterarm.

Warm en intiem

De tentoonstelling is opgezet samen met Alex, de broer van Amy. Hij heeft de nadruk willen leggen op de familiegeschiedenis van zijn zus. De expositie laat foto’s van de jonge Amy zien en haar familie, waarbij ook een prachtige foto van haar in het tenue van de Jewish Lads’and Girls’Brigade. Daarnaast is er aandacht voor haar schooltijd en haar eerste zelfstandige woning in Camden Town. Daar verzamelde ze koelkastmagneten en platen, bewaarde ze haar tapschoenen en lievelingsgitaar. Dit is een heel intieme en warme tentoonstelling van een heel gewoon joods meisje, die iedereen moet gaan zien.