Boeken / Non-fictie

Green and the City

recensie: Vanessa Farquharson (vert. Inger Limburg) - Groen, groener, groenst

.

Groen groener, groenst is een soort ’the making of’ van het blog: het bevat alles behalve de blogs zelf, die zijn immers online te lezen. Het begin van het boek heeft een hoog chicklitgehalte, het toontje van Sex and the City. Zoals bij de beschrijving van dag 3, wanneer de groene beslissing bestaat uit het afzweren van piepschuim (polystyreen). Dat blijkt neer te komen op het met een vriendin bijwonen van een anti-piepschuimfeest. Er volgt een uitgebreide beschrijving van de aanwezige mannen, gevoerde flirts en genuttigde vloeistoffen. En inderdaad, achter in het boek wordt er geheel ecologisch verantwoord gerollebold. We krijgen dan veel details mee, zoals milieuvriendelijke condooms, ecologisch glijmiddel en milieubelastende zwangerschapstests. Maar los daarvan neemt de informatiedichtheid snel toe en leven we mee met de groene overwegingen van de schrijfster.

Vergroening

Vanessa Farquharson
Vanessa Farquharson

Al na de eerste maand vraagt Farquharson zich af hoe ze scoort op de groenschaal en hoe doorgewinterde duurzaamheidshippies tegen haar aan zullen kijken. En of ze na twaalf maanden een nieuw mens zal zijn en volledig van haar huidige zelf vervreemd. Na drie maanden bezoekt Farquharson een duurzaamheidsbeurs en verbaast ze zich over de kilo’s reclamemateriaal die de standhouders in hun SUV hebben aangesleept en tijdens een groen hardloopevenement ergert ze zich aan het overtollige verpakkingsmateriaal in haar goodiebag.

De vergroening gaat geleidelijk en de impact op Farquharsons leven lijkt nog wel mee te vallen. Hoewel haar prioriteiten tijdens dagelijkse handelingen en aankopen verschuiven, verandert haar leven inhoudelijk nauwelijks. Tenminste dat lijkt zo, totdat ze een week op cursus gaat en haar niet-groene zus in haar inmiddels milieuvriendelijke woning laat logeren. Bij haar gaat alles fout wat er maar fout kán gaan; de keuken vat vlam, het biotoilet gaat gisten en de composteerbak overlijdt.

Herbruikbare katoenen doekjes
De groene keuzes variëren van gemakkelijk en voor de hand liggend (tijdschriften opzeggen) tot ingenieus en bizar. En sommige beslissingen vergen voorafgaande studie. Want wat is beter, toiletpapier, herbruikbare katoenen doekjes, je hand gebruiken, of een bidet laten installeren? Hoewel het geen handboek is, zijn de eenvoudige tips gemakkelijk over te nemen en worden er handvatten geboden voor het maken van de complexere groene keuzes. De tips zijn ook bruikbaar voor Nederlandse lezers, ook al woont de blogster in Canada, waar de afstanden veel groter zijn. Daar ontkom je niet aan zo af en toe vliegen en is het verkopen van de auto een wat drastischer besluit.

In de epiloog vertelt de schrijfster dat ze uiteindelijk, na haar groene blogjaar, zo’n driekwart van de genomen beslissingen heeft voortgezet. En dat is de boodschap van het boek: iedereen kan zijn of haar ecologische voetstap verkleinen, simpelweg door wat nieuwe informatie tot je te nemen en door in je beslissingen, naast bijvoorbeeld prijs en kwaliteit, ook duurzaamheid mee te laten wegen.