Boeken / Strip

Gouden oudjes

recensie: Ruud Ringers & Carry Brugman - Joris Jofel en de geest van de Rosse Ridder // Willem Ritstier & Minck Oosterveer - Jack Pott: In de kaart gespeeld

.

.

Joris Jofel en de geest van de Rosse Ridder

~


Het avontuur Joris Jofel en de geest van de Rosse Ridderverscheen in 1971 in de Sjors en was lange tijd alleen nog maar te lezen in een bundel van de Cartoon Aid-serie. Gelukkig maakt deze uitgave het mogelijk om hem nog eens te herlezen. Joris probeert deze keer te leren griezelen maar het wil niet echt lukken, ondanks de pogingen van een aantal typische slechteriken om hem bang te maken.Het verhaal van Ringers is vermakelijk om te lezen maar is wel duidelijk voor een wat jonger publiek bedoeld. Dit verhaal is dan ook vooral leuk voor hen die Joris Jofel nog kennen van vroeger en vermoedelijk nog wel enigszins weten wat hij allemaal beleefde. Mocht dat niet zo zijn dan is dit een mooie gelegenheid om het geheugen op te frissen, want daar zijn dit soort uitgaven voor bedoeld. Eigenlijk is het een beetje jeugdsentiment.

De tekeningen van Brugman zijn van hoge kwaliteit, en Joris doet een beetje aan Bollie uit Bollie en Billie denken. Vooral in drukkere scènes laat Brugman zien dat hij over talent beschikt, hierin zijn overal details te ontdekken. Helaas worden deze sterke scènes afgewisseld met wat legere pagina’s, een beetje meer moeite had in dit geval vermoedelijk wonderen kunnen doen. Daar valt tegenin te brengen dat tekenaars ook de kunst van het weglaten moeten beheersen. Aan de ontbrekende achtergronden te zien gaat dat in dit geval echter niet op, het komt eerder gemakzuchtig over. Daarnaast had er waarschijnlijk net wat meer sfeer ingezeten, als zijn tekenwerk in kleur was gedrukt. Bij de kindvriendelijke tekenstijl die Brugman hier hanteert is kleur eigenlijk essentieel. Een aangename extra-tje bij het boek is een interessant interview met Brugman, dat aan het album toegevoegd is.

Jack Pott: In de kaart gespeeld

~


Dit eerste avontuur van Jack Pott verscheen in 1990 in de krant en werd dus tussen Claudia Brücken en Zodiak, twee andere strips van dit auteursduo, in gemaakt. In dit avontuur komt Jack, via een zoektocht naar een reusachtige diamant, terecht bij een nog altijd bestaande Incabeschaving. Bijgestaan door een schone dame die wel heel erg op de diamant is gefixeerd weet hij uiteindelijk uit hun gevangenschap te ontsnappen, al gaat de diamant verloren.

Ritstier zet met Jack Pott een held neer waarvan al snel duidelijk wordt dat je zijn avonturen met een korreltje zout moet nemen: alles is flink overdreven en de logica is bij vlagen ver te zoeken. Op het eerste gezicht is het een nogal oppervlakkig avonturenverhaal maar door het over the top-gevoel blijft het goed leesbaar en is het leuk om de avonturen van Jack te volgen. In tegenstelling tot veel andere actiehelden is Jack niet al te handig en ook dat geeft dit verhaal een speciaal tintje mee. Het is immers ook wel eens leuk om een held te volgen die niet altijd zijn tegenstanders met een klap neerslaat, maar juist wat onhandiger is en oneliners produceert die de lezer op het verkeerde been zetten. Helaas zijn er een aantal zeer ongeloofwaardige aspecten: zo is het niet waarschijnlijk dat niemand wist dat de eerder genoemde incabeschaving nog bestond.

Het tekenwerk van Oosterveer doet al sterk denken aan wat hij later heeft laten zien met Zodiak en Nicky Sax en is al een stuk beter dan in zijn eerdere serie Claudia Brücken. Doordat het een krantenstrip is, en dus al van oorsprong zwart-wit, komen de tekeningen in deze uitgave zeer goed uit en hebben de diverse schaduwpartijen het gewenste effect. Zijn stijl is zeer realistisch en doet enigszins aan oude Amerikaanse krantenstrips denken (wat ook de bedoeling was van Oosterveer). De vrouwen zijn wel duidelijk in zijn eigen stijl getekend, over het algemeen hebben die een zeer karakteristiek gezicht. Al met al een degelijk actieverhaal voorzien van mooie tekeningen.

Joris Jofel en de geest van de Rosse Ridder • Scenario: Ruud Ringers • Tekeningen: Carry Brugman • Uitgever: BeeDee • Prijs: € 14.95 (softcover, zwart-wit) • 48 bladzijden • 90 77331 24 7

Jack Pott: In de kaart gespeeld • Scenario: Willem Ritstier • Tekeningen: Minck Oosterveer • Uitgever: BeeDee • Prijs: € 14.95 (softcover, zwart-wit) • 48 bladzijden • ISBN: 90 77331 21 2