Boeken / Kunstboek

Een zoektocht

recensie: Eva Meyer-Hermann (red.) - A guide to 706 items in 2 hours and 56 minutes. Other voices, other rooms

.

In februari 1968 werd de eerste Europese overzichtstentoonstelling rond Andy Warhols werk geopend in het Moderna Museet in Stockholm. Vervolgens reisde ze verder naar het Stedelijk Museum in Amsterdam. Bijna twintig jaar later, op 22 februari 1987, overleed Warhol aan complicaties na een operatie. En nu, opnieuw zo’n twintig jaar later, houden beide genoemde musea wederom een overzichtstentoonstelling rond de kunst van Warhol.

Zoals bij iedere zichzelf respecterende tentoonstelling hoort ook bij deze een boekpublicatie: Andy Warhol. A guide to 706 items in 2 hours 56 minutes – Other voices, Other rooms. Niet alleen krijgen we een uitgebreid overzicht van wat er allemaal in de tentoonstelling Other Voices, Other Rooms te zien is, er zijn ook diverse deskundige artikelen in te lezen, die dieper ingaan op een specifiek aspect van Warhols werk dan wel leven.
De titel van de tentoonstelling is ontleend aan de titel van een boek van Truman Capote, van wiens werk Warhol een fervent liefhebber was. Een titel die de zoektocht van Warhol naar ‘zijn identiteit’ op andere ‘plaatsen’ en in andere ‘stemmen’ goed weergeeft. Warhol was een man die zichzelf creëerde. Een man die geen afgeronde vorm aannam, maar zoekende was naar zijn plek en betekenis in de (kunst)wereld.

Ongekend talent

Het mooie aan dit boek is dan ook dat we deze strijd en zoektocht die Warhol zijn hele leven voerde heel goed terugvinden in de diverse essays. Het zijn eerlijke stukken over de mens Warhol, geen verheerlijkende afbeeldingen van de mythe. We krijgen Warhol in al zijn naaktheid te zien: als een kwetsbare, onzekere man die een leven bij elkaar verzon om zo interessanter te zijn. Een man die in zijn kritiek op de consumptiemaatschappij een onderdeel werd van die maatschappij en daarvan genoot. Een man vol tegenstrijdigheden. Maar vooral een man met een ongekend talent.
Net als de tentoonstelling is het boek opgedeeld in de delen ‘Cosmos’, ‘Filmscape’ en ‘TV-Scape’. In ‘Cosmos’ maken we vooral kennis met de Warhol van de ‘Time Capsules’ en ‘Factory Diaries’. Zijn verzamelwoede en het leven in de Factory staan hierin centraal. In ‘Filmscape’ komen Warhols films uitgebreid aan bod. Van bijna dertig films zijn stills te zien en is een kleine synopsis te lezen. Ook diverse video’s komen aan bod. Tenslotte wordt in ‘TV-Scape’ zijn werk voor de televisie belicht. Zo is er aandacht voor zijn fashion show en worden de episodes van’ Warhol’s TV’ kort besproken.

Nr.61

Naast de diverse essays staat het boek vol met fotomateriaal en is er zelfs een complete beschrijving van de inhoud van ‘Time capsule 61′ te vinden. Samen met de tentoonstelling mag dit dan ook zeker een waardig overzicht genoemd worden van Warhols oeuvre. Uiteraard heeft de man veel meer gemaakt dan wat er in deze ene tentoonstelling en dit ene boek genoemd kan worden, maar je krijgt een duidelijk beeld van wie Warhol was en wat hij deed. En voor diegenen die na het lezen van dit boek meer over Warhol willen weten: achterin het boek staan twintig aanbevolen boeken over leven en werk van de artiest.
Voor al diegenen die de tentoonstelling hebben gezien is dit boek dan ook een uitstekende aanvulling op de ervaring. Maar ook als je de tentoonstelling niet hebt bezocht, kan deze publicatie je prima op weg helpen om Warhol te leren kennen. Vele facetten van de kunstenaar en zijn werk worden namelijk inzichtelijk weergegeven.