Boeken / Strip

Du Perron als striptekenaar

recensie: Eddy du Perron - François Charpèt en andere beeldverhalen

De reeks Uitgelezen Boeken (katern voor boekverkopers en boekenkopers) van de Amsterdamse uitgeverij De Buitenkant is in de elf jaren van haar bestaan bekend geworden bij een kleine maar enthousiaste schare liefhebbers. De Buitenkant presenteert de reeks als het serieus nemen van ‘de rafelranden van het boekenvak’. En richt zich met de reeks op ’ten onrechte vergeten schrijvers, illustratoren of uitgevers’. Zo kent Uitgelezen boeken veel collectors items – zoals bladwijzers en boekhandelszegels – en onbekend werk van roemruchte schrijvers.

Van dat laatste is zeker ook sprake bij de recente uitgave van Uitgelezen Boeken, een bundeltje beeldverhalen, getekend door de als letterkundige bekend geworden E. du Perron (1899-1940). Zoals elke schrijver werd ook Eddy du Perron beïnvloed door de lectuur die hij in zijn jeugd tot zich nam. En zoals bij velen leidde dat ook bij hem tot de eerste schuchtere pogingen zelf verhalen te schrijven. Bij Du Perron bleef het echter niet bij schrijven, hij illustreerde zijn verhalen ook. En soms schreef hij er zelfs niets bij en is er sprake van een verhaal dat louter uit beelden bestaat. Du Perron waagde zich kortom in zijn jeugd aan het maken van stripverhalen. Daarbij moet in het oog worden gehouden dat het gaat om verhalen en tekeningen van een twaalfjarige. Hoewel de verhalen en de tekeningen van een ontwapenende eenvoud zijn, laten ze tegelijkertijd zien dat het de jeugdige Du Perron ernst was en dat hij talent had voor het bedenken van spannende verhalen.

~

Jeugd

Het boekje is in tweeën gedeeld. In het eerste deel leidt Du Perron-biograaf Kees Snoek, hoogleraar aan de Sorbonne te Parijs, ons in de jeugd en de lectuur van Du Perron in. Hoewel hij dat zorgvuldig doet en vele schrijversnamen en boektitels noemt, komt er geen antwoord op de vraag of Du Perron ook beeldverhalen las. Dat hij geïllustreerde kinderboeken las, wordt tot in extensie uit de doeken gedaan. En welke boeken de inspiratie waren voor de beeldverhalen leren we eveneens. Maar of Du Perron strips las? Snoek vraagt het zich niet eens af. De informatie over de lectuur van Du Perron is ongetwijfeld uit de vele geschriften van de schrijver te destilleren. En Du Perron was doorgaans openhartig in zijn geschriften over wat hij las en wat in die zin van invloed op hem was. Kunnen we het niet weten en ontbreekt daarom alle informatie erover, of is de vraag eenvoudigweg niet gesteld of strips tot de lectuur van Du Perron behoorden?

Ondanks die kleine omissie is Eddy du Perron, François Charpèt en andere beeldverhalen & acht bladwijzers een heerlijk boekje om door te bladeren. De reproducties zijn van grote klasse, de inleiding eveneens. De acht bladwijzers die er als verrassing, als ’toemaatje’, aan zijn toegevoegd, maken het boekje nog meer een hebbeding dan het voor de liefhebber toch al zou zijn. Zelfs de enveloppe waarin het boekje wordt verstuurd, hoort echt bij dit verrassingspakket, want hij werd speciaal ontworpen voor deze aflevering van Uitgelezen Boeken.

<p>Uit besproken boek</p></td><td>

Uit besproken boek