Boeken / Non-fictie

Dingen die fijn zijn met Kerst: iemand Dingen die fijn zijn cadeau doen

recensie: Claudia de Breij - Dingen die fijn zijn

Zo tegen de tijd dat de goede Sint met zijn stoomboot ergens in de Golf van Biskaje dobbert, komen ieder jaar weer de BN–ers van hun zolderkamertjes om hun nieuwe cadeauboekje prominent op de bestsellertafels voor het grijpen te leggen. Youp, Filemon, Halina en Jan recycleden de afgelopen weken de stukkies die ze eerder schreven voor verschillende kranten en tijdschriften. Het zijn boekjes voor een vriendelijke prijs, die je zonder gewetensbezwaren in de zak of onder de kerstboom kunt leggen. Het zijn cadeaus waar niemand zich een buil aan kan vallen.

Vorig jaar behaalde Claudia de Breij onverwachte verkoopcijfers met haar boek Krijg nou tieten. Met een groot relativeringsvermogen en twee enorme tieten op de kaft maakte De Breij korte metten met de roze wolk die om zwangerschap en bevalling hangt. Ergens in dat boek presteert de schrijfster het om anderhalve pagina lang het woord AAARGH te rekken. ‘Herkenbaar’, heet dat, in het decembercadeau–idioom.
En als je dan ook nog eens geregeld op televisie komt, zoals Claudia, dan is het hek van de dam. Uitgevers willen méér en vragen of je niet nog wat hebt liggen. Een halve roman, dagboekaantekeningen, weblogstukjes; als er maar een omslag omheen kan waarop met grote letters ‘Van de schrijfster van bestseller Krijg nou tieten’ kan worden gedrukt. Verkoop gegarandeerd.

Dingen die melig zijn
Dingen die fijn zijn heet de nieuwe De Breij. Het is een bundeling columns die eerder verschenen in – hou je vast – het AD, de Avant Garde en Telegraaf Wonen. Die media doen vermoeden dat het hier niet gaat om een Librisprijskandidaat en dat is ook zo. Maar moet dat?
Het is aangenaam om je door De Breij te laten meeslepen in haar wereld, waarvan je zou willen dat het ook de jouwe was. Met gevoel voor humor (mag ook wel, als je cabaretière bent, maar toch) beschrijft ze haar dagelijks leven. Uiteraard komen hierbij nogal eens de geijkte (en inmiddels aardig uitgekauwde) columnonderwerpen als vakanties, telemarketeers, sportschoolbezoek en het koningshuis voorbij. Kan het wat schelen? Nauwelijks; hoezeer je ook je best doet om kritisch te zijn, De Breij maakt je zachtmoedig, lacherig en zelfs licht melancholisch.

Genoeg dingen die fijn zijn
Hoogtepunten in de bundel zijn de titelverhaaltjes. Het systeem is even eenvoudig als geniaal, en verplichte kost voor alle columnisten die anderhalf uur voor de deadline nog geen letter op papier hebben: lijstjes. Dingen die fijn zijn, dingen die fijn zijn in de zomer, meer dingen die fijn zijn; je hoeft eigenlijk maar twee dingen te kunnen en je kunt eindeloze lijsten samenstellen: 1. Je moet van lijstjes houden en 2. Je moet Claudia de Breij heten.

  • Iemand ontmoeten die iets nieuws zegt.
  • Iemand ontmoeten die iets zegt.
  • Iemand ontmoeten.

Het mag dan niet allemaal hoogliterair zijn, lief en leuk is het wel. Als je het uit hebt, zou je willen dat Claudia de Breij een vriendin van je was. Beter nog: dat je zelf Claudia de Breij was. Dan was je leven één lange, lieve column.