Boeken / Strip

Ondermaats, niet grappig en onbegrijpelijk

recensie: Bill Griffith - Type Z Personality

Dat Britse humor anders is dan Duitse of Nederlandse is welbekend. Het zal dan ook geen verrassing zijn dat Amerikanen ook een andere vorm van humor hebben. Dit blijkt uit komedies, maar ook uit de dagelijkse krantenstrip. Type Z Personality is een bundel van de ‘Zippy The Pinhead’ krantenstrips. Het zou goed als bewijsstuk kunnen dienen in een rechtszaak tegen Amerikaanse humor.

Type Z Personality bevat de dagelijkse beslommeringen van Zippy The Pinhead. Zippy is een cynische, ongeschoren man van middelbare leeftijd met een rode Wiske strik en een gele jurk met rode stippen. Volgt u mij nog?

Zippy is ongemanierd, chagrijnig, lelijk en hij praat te veel. Mensen die bekend zijn met Amerikaanse krantenstrips als Calvin en Hobbes van Bill Watterson en Peanuts van Charles M. Schulz zullen daarom niet door de eerste pagina’s van Type Z Personality heenkomen.

~

De aanhouder wint niet

Het valt te betwijfelen of de enkele lezer die verder komt dan die eerste pagina’s dit werkelijk een verrijking van zijn leven zal vinden. De onderwerpen die schrijver en tekenaar Bill Griffith behandelt zijn erg Amerikaans. Gebeurtenissen uit de recente Amerikaanse politiek zoals de Enron-zaak, competitiebowlen en het leven als employee van een diner. Niet bepaald onderwerpen waar de gemiddelde Nederlandse lezer zich mee kan identificeren. Dit is dan ook het grootste manco van het boek. De onderwerpen en dus de grappen spreken totaal niet aan. Daardoor wordt doorlezen een vermoeiende bezigheid waarbij je jezelf vooral afvraagt wat er in hemelsnaam zo grappig moet zijn en wat het onderwerp van de grap is.

Dat Griffith wel kan tekenen laat hij sporadisch merken. Hij wisselt soms van tekenstijl door bijvoorbeeld Manga of realistisch te tekenen. De tekenstijl die hij evenwel voornamelijk hanteert is grauw, semi-realistisch en doet denken aan een minder getalenteerde Robert Crumb.

Het is begrijpelijk dat Griffith niet al zijn tijd kan steken in het maken van prachtige tekeningen, hij moet tenslotte elke dag weer een strook van gemiddeld drie tekeningen af hebben. Aan de andere kant: tekenaars als de eerder genoemde Bill Watterson en Charles M. Schultz konden het ook.

~

Overvloed

Wie de hedendaagse krantenstrips volgt weet dat er nog steeds kwaliteit gemaakt wordt. Titels als Mutts van McDonnel zijn grappig, goed getekend en spreken ook lezers aan die niet in de Verenigde Staten wonen. Type Z Personality daarentegen is bijna incestueus. Als buitenstaander kun je dit boek alleen lezen met de verbazing van een antropoloog die een andere beschaving heeft ontdekt en niks begrijpt van de rituelen. Dit boek zal het ongetwijfeld goed doen op de Amerikaanse markt, het Nederlandse publiek kan echter beter de avonturen van Tom Poes weer van zolder halen.